Strona archiwalna
Komunikat w sprawie umieszczania składu produktu na etykiecie
W sprawie o sygn. akt VI SA/Wa 2490/16 przedmiotem skargi była decyzja Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o wymierzeniu kary pieniężnej w wysokości 50.000 złotych za wprowadzenie do obrotu wyrobów majonezowych o niewłaściwej jakości handlowej. Przyczyną wymierzenia tej kary był brak zamieszczenia na etykietach produktów informacji o dodatkach pełniących funkcje wzmacniaczy smaku w gotowym produkcie (glutaminian monosodowy E621 i 5-rybonukleotydy disodowe E635), które zawarte były w innej płynnej przyprawie użytej do produkcji majonezu.
Wyrokiem z dnia 5 września 2017 sąd oddalił skargę, w uzasadnieniu wskazując, że prawo żywnościowe ma na celu ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez konsumentów świadomego wyboru związanego ze spożywaną przez nich żywnością. Informacja zawarta w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego powinna zawierać w szczególności: nazwę, dane umożliwiające identyfikację artykułu rolno-spożywczego oraz odróżnienie go od innych artykułów rolno-spożywczych. Informacje na temat żywności, także te znajdujące się na etykiecie, nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności co do m.in. właściwości środka spożywczego, jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.
Wyrok jest prawomocny.
Sprawa jest przedmiotem zainteresowania medialnego.
-
wytworzono:27-12-2017przez: Tomasz Gaj
-
opublikowano:27-12-2017 12:38przez: Tomasz Gaj
-
podmiot udostępniający:Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawieodwiedzin: 3430
-
przeniesienie strony do archiwum:25-07-2018 12:59:53przez: Dominik Niewirowski
-
modyfikacja strony:27-12-2017 12:38:40przez: Tomasz Gaj